Een boeiende geschiedenis van de wijnbouw in Zuid-Afika

Kinderboerderij Beverhof - Bever - Wijnweetjes

De Kaapse Wijnhoeve brengt de Zuid-Afrikaans wijnbouw naar Bever.

Wijnbouw tijdens apartheid

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw is momenteel welig aan het tieren, zowel op vlak van de wijnbouw zelf als op het vlak van oenologie. Dat heeft toch even geduurd. Zeker als u het vergelijkt met Europa. Daar vonden in de jaren tachtig al grote kwalitatieve ontwikkelingen plaats in de wijngaard en in de kelder. Zuid-Afrika leed op dat moment onder de economische sancties die internationaal waren opgelegd. Daardoor kon het zich niet terdege ontplooien op wijnvlak. Het is pas na de afschaffing van apartheid dat hier verandering in kwam. Zuid-Afrikaanse wijnproducenten kwamen weer volop in aanraking met de meest recente kennis en ontwikkelingen van de wijnbouw en het wijn maken. En vanaf toen ging het snel.

Groei van de wijncultuur

Private cellars schoten als paddenstoelen uit de grond en er was een enorme toename van buitenlandse investeringen in de sector. Er ontstond een open cultuur tussen wijnmakers en ook met wijnboeren uit andere landen ontstond er een sfeer van geven en nemen. De uitwisselingsprojecten voor talentvolle wijnmakers met andere wijngebieden zijn daar een mooi bewijs van.

Ook universiteiten en scholen beten zich vast in de materie. Stellenbosch University en Elsenburg Agricultural Training Institute zijn ondertussen bekend om hun opleidingen en onderzoeksafdelingen op vlak van wijn.

Geografie

De Zuid-Afrikaanse wijngebieden liggen zeer gunstig met een grote diversiteit aan omstandigheden. Dat zorgt ervoor dat alle typen van druiventeelt en wijnbouw mogelijk zijn. Van de lekkerste tafeldruiven tot de beste edele druiven, Zuid-Afrika heeft ze allemaal.

De basis van die waaier aan mogelijkheden zijn de verschillende klimaten die het land rijk is. Alle verschillende klimaten zijn geschikt voor de wijnbouw en ze zijn het gevolg van de Antarctische luchtstromingen die zich mengen met de zuidelijke luchtstromingen.

Contact opnemen

De Kaapse Wijnhoeve in Vlaams-Brabant brengt die rijke geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw naar Bever. Neem een kijkje in de catalogus en laat u verleiden door de vele soorten wijnen die in de aanbieding staan. Als u een bestelling wilt plaatsen, kunt u steeds contact opnemen met de wijnhoeve.